Barion Pixel

Magyar vállalkozás vagyunk

Magyar vállalkozás vagyunk

MI AZ ÖRÖM? – Olelopled.hu segíts    

Az öröm alapvető érzelem. Örömöt (életörömöt) érzünk, ha valami jó történik velünk, vagy ha valamit nagyon pozitívnak értékelünk. Recept.

Az öröm az egyik alapvető érzés, amely emberi létünket jellemzi, és amelyet mindannyian megtapasztalunk egy bizonyos pillanatban vagy helyzetben. Az öröm genetikai és kultúrák közötti. A szocializációtól függően eltérően nyilvánulhat meg, és az élet során egyénileg kiváltható vagy előidézhető.

Amikor megfigyelünk egy babát, már az első hetekben észlelhetjük az öröm kifejezéseit mosoly vagy ragyogás formájában az arcán és a testi kifejezéseken.

Az öröm kiváltható belülről vagy kívülről. Az öröm általában átmeneti lelkiállapot, különösen, ha külső körülményekhez kötődik. A világgal kapcsolatos nézőpontunktól és viselkedésünktől függően az öröm szabadon átélhető.

AZ ÖRÖM KÜLÖNBÖZŐ FORMÁI

Az örömnek különböző változatai léteznek, mint az életöröm, a rosszindulatú öröm, az együttérzés, a játék öröme, a várakozás, a munka öröme, a tanulás öröme stb. Az egyik legszebb öröm, ha másoknak örömet okozunk, adunk – például egy színes örömteli ajándékot, akár saját gondolatainkkal.

Ölelő plédek – Ölelőpléd

HOGYAN FEJEZŐDIK KI AZ ÖRÖM?

Az öröm változó intenzitású lehet. Lehetnek meglehetősen csendes tónusai, de akár a túláradó örömig is fokozódhatnak. Testünkben az örömöt, mint belső ellazulást és pozitív, kellemes állapotot, vagy energiát akár az eksztatikus túlzásig érezzük.

Az öröm látható külsőleg is, mert van olyan, hogy mosolyogva, nevetve, a levegőbe ugrálva vagy elsöprő mozdulatokkal mutatjuk ki.

MILYEN FUNKCIÓJA VAN AZ ÖRÖMNEK?

Az öröm növeli egészségünket, életminőségünket és boldogságérzetünket, ezért mindannyian szeretjük ezt az érzést. Pozitív megerősödést tapasztalunk az örömben, és igyekszünk (ismételten) átélni ezt az állapotot. Így történik a tanulás. Ez hajt bennünket, még a túlélésünket is szolgálja, például amikor csillapítjuk éhségünket, majd kényelmesen jóllakunk. Felismerhetjük, hogy mely helyzetek jók nekünk és melyek kevésbé, ami lehetővé teszi számunkra, hogy eligazodjunk az életben.

HOGYAN JÖN LÉTRE AZ ÖRÖM?

Az öröm egy pozitív érzelem, amelyet akkor érzünk, amikor:

• Kívánunk és a kívánság valóra válik.

• Pozitívnak értékelünk valamit, ami történik vagy történt velünk.

• Olyasmit teszünk, ami az örömünket serkenti.

Ha szeretnél valakinek örömet okozni kedves szavakkal, egy puha pléddel, amit maga köré tehet, akkor nézz szét itt:

Ölelő plédek – Ölelőpléd

AMIKOR VALAMIT POZITÍVNAK ÉRTÉKELÜNK, A KÖVETKEZŐ GONDOLATAINK TÁMADNAK:

• Ez szép, kellemes, csodálatos, szórakoztató.

• A másik kedves velem, szimpatikus.

• Az élet gyönyörű.

• Jól csináltam.

• Alig várom.

• Hálás vagyok ezért.

Az öröm élettani alapjai az úgynevezett hírvivő anyagok vagy boldogsághormonok. A pozitív ingerekre jutalmazással reagál az agy. Amikor például sportolunk vagy csokoládét eszünk, endorfinokat szabadítunk fel. A napfény pedig befolyásolja a szerotonin egyensúlyunkat, a szerotonin fontos hangulatjavító. Az oxitocin pedig erősíti a személyes kötődésünket, a fizikai közelség révén jön létre.

HOGYAN ÉRZÜNK NAGYOBB ÖRÖMET?

Aktívan elősegíthetjük az öröm érzését, ha:

• Kielégítjük alapvető szükségleteinket.

• Pozitív, életigenlő hozzáállással rendelkezünk.

• Emlékeztessük magunkat, hogy miért lehetünk hálásak.

• Engedjük magunkhoz a pozitív hatásokat.

• Csináljunk olyan dolgokat, amelyek örömet okoznak.

• Segítsünk másokon.

• Osszuk meg boldogságunkat másokkal.

• Vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akik szeretnek minket.

• Merjünk kipróbálni valami újat, és örüljünk, ha sikeresen megvalósítottuk.

AZ ÖRÖM HATÁSA RÁNK ÉS KÖRNYEZETÜNKRE

Az öröm jótékony hatással van lelki és testi egészségünkre. Megelőzzük a lelki és fizikai problémákat, ha tudatosan figyelünk az örömökre az életünkben. Boldogabbnak, energikusabbnak és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat. Erősödik immunrendszerünk, szívünk és keringésünk, csökken a fájdalomérzékenységünk. Személyesen fejlődünk, ha az öröm érzését pozitív értelemben követjük.

El tudod képzelni mennyire örülne lányod vagy fiad, nagymamád, anyukád ha egy szívmelengető üzenetekkel teli puha plédet kapna tőled például születésnapjára?

 Anya-lánya ölelő pléd – Ölelőpléd

Ha jókedvünk van, akkor mindent pozitívabban, intenzívebben észlelünk, és jobban tudunk élvezni. Könnyebben tudunk másokkal is pozitívan kapcsolódni. Türelmesebbek, toleránsabbak és nagylelkűek vagyunk velük szemben. Más emberek vonzódnak hozzánk, és jól érzik magukat körülöttünk. A boldogság tehát ragályos. Ez vonatkozik a megosztott örömre is, vagyis amikor örömet élünk át, mert boldogok vagyunk másokkal, vagy örömet kívánunk nekik. Még ha rossz tapasztalatunk is van valakivel, kívánjuk neki a legjobbat, és ezzel együtt örömet és boldogságot azoknak is, akiket inkább kerülünk. Ez belső békés hozzáálláshoz vezet, és gyengíti azokat az érzelmeket, (harag, düh) amelyek a belső elégedettség és a társas interakció útjában állnak.

MI AKADÁLYOZZA ÖRÖMÜNKET?

Íme, néhány példa azokra a tényezőkre, amelyek befolyásolhatják a boldogság érzését:

• Negatív attitűd: Ha negatívan viszonyulunk az élethez, önmagunkhoz és a történésekhez, akkor nehezebb örömet éreznünk.

• Egészségtelen hatások: túlzott alkoholfogyasztás, kábítószer-használat vagy kábítószerrel való visszaélés esetén a magas örömérzést általában gyorsan alacsony követi. A boldogság itt pillanatnyi, ezekben az esetekben rövid életű. A rossz táplálkozás, a túl kevés alvás, a nem támogató környezet vagy a túlzott médiafogyasztás szintén kedvezőtlenül hat boldogságérzetünkre.

• Mentális problémák és félelmek: ha például depresszióban szenvedünk, általában már nem tudunk örömöt érezni. Még “zsibbadtság érzése” is előfordulhat. A külső vagy belső krízisek vagy traumatikus események szintén elvehetik az örömérzetünket, vagy megnehezíthetik annak átélését. Bármilyen őrülten hangzik is, félhetünk attól is, hogy boldogok legyünk, amikor attól félünk, hogy elveszítjük azt, aminek örülünk. Megtiltjuk magunknak az örömöt, mert félünk a csalódástól.

• Alacsony önértékelés és önbecsülés: ha kevésnek gondoljuk magunkat, vagy nem érezzük magunkat érdemesnek az örömre, akkor tudatosan vagy öntudatlanul visszatarthatjuk magunkat az örömteli élmények és fejlemények elől – talán azért, mert úgy gondoljuk, hogy nem érdemlünk meg valamit. Talán bennünk is hiányzik a bátorság ahhoz, hogy valami újat merjünk, és kalandosabbá tegyük életünket.

HOGYAN NYERJÜK VISSZA AZ ÖRÖMÜNKET?

5 módszer, ami segíthet megtalálni elveszett örömünket:

Tudatos összpontosítás az örömre

Előbb-utóbb újra összerendezhetjük gondolatainkat és érzéseinket. Új pozitív tapasztalatok is formálnak bennünket. Tehát ha az élet örömére és élvezetére összpontosítunk, mindkettő egyre nagyobb teret foglal el az életünkben. Ebbe beletartozik a jelen pillanatban való megélés is, hogy érzékeljük és befogadjuk az örömteli pillanatokat. A nevetés önmagában is pozitív hatással van az örömérzetünkre.

Élj egészségesen!

Ha nem érezzük jól magunkat, az egészséges életmód még fontosabb a jólétünk és az öröm megélése szempontjából. Az étel, amely boldoggá tesz minket, a víz, amely fitten tart minket, és az elegendő alvás erőt ad nekünk, hogy szembe nézzünk a viszontagságokkal. A kellemes környezet és a pozitív információk, amelyeket befogadunk, szintén elősegítik az örömérzetünket.

Ismeretgyűjtés a válsághelyzetek kezeléséről

A válságok tanulást és növekedést is jelentenek. Az életbe vetett hit reményt és magabiztosságot ad. Öröm és bánat ugyanannak az éremnek a két oldala, válság után a fény még jobban ragyoghat. Sötét óráinkban érdemes elgondolkodni azon, hogyan kezeljük a válságokat támogató módon, hogyan értsük meg és ezzel erősíthetjük ellenálló képességünket.

Belső könnyedség kialakítása

A fájdalmas pillanatok mulandóságának ismerete megvigasztalhat bennünket. Ha nem mindig vesszük túl komolyan az életet és magunkat, és ha mindenben meglátjuk a játékos jelleget, az segíthet abban, hogy a nehéz pillanatokban is megőrizzük a humort, és elhatárolódjunk valami kellemetlentől vagy szomorútól.

Merj… több bátorság

Ha nincs önbizalmunk, hogy megtegyünk valamit, akkor korlátozzuk magunkat, és megfosztjuk magunkat az új (örömteli) élmények lehetőségétől. A több bátorság több életörömmel is együtt jár, mindaddig, amíg nem veszélyeztetjük magunkat közben.

A rendszeres megerősítés: Bátor vagyok, meg tudom csinálni, képes vagyok rá!”  – segíthet abban, hogy fokozatosan kalandvágyóbbá váljunk. Az aktív élet és az első lépések megtétele egy boldogabb élet kezdete.

Az apák bátrak, nézd meg a vicces apáknak szóló plédeket: Ölelő plédek – Ölelőpléd

Szeretettel: Zsuzsi

Segíthetek? Írj nekem: info@olelopled.hu