Barion Pixel

Magyar vállalkozás vagyunk

Magyar vállalkozás vagyunk

A SZERETET NÉLKÜLI ÉLET MEGBETEGÍT – Olelopled.hu segíts    

Ha szeretetet akarunk kapni és átélni, akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mit vagyunk hajlandók adni. Recept.

Ébreszd fel magadban azt a szeretetet, amire vágysz. Ennek hogyan kellene működnie? Nagyon egyszerű: Amikor szeretetet akarsz érezni magadban, gondolj valakire, akit szeretsz: a párodra, a gyerekeidre, szüleidre, a barátaidra. Minél erősebben képzeled el, hogyan mutatod ki feléjük a szeretetedet, annál inkább fellángol benned a szeretet. Ha szerelmes gondolatokra gondolsz, szerelmi érzéseket érzel. Nem kell arra várnod, hogy valaki más megmutassa a szeretetét.

Magadban van a forrás, amelyből a szeretet érzései fakadnak. Csak a szerelem kell! – “All you need is love!” – ez a címe a Beatles világhírű dalának. A szerelem önmagában valóban elég egy párkapcsolat életben tartásához? Mi az igaz szerelem? Hogyan élhető meg a szerelem hosszú ideig párkapcsolatban?

A SZERELEM CSAK ROMANTIKUS FOGALOMKÉNT LÉTEZIK?

Általában van egy romantikus elképzelésünk a szerelemről. Nem csoda! A dalszerzők és írók szövegeiben, filmekben és regényekben a szerelem mindig a legmagasabb minőségű érzésként jelenik meg. Szó esik boldogságról, pillangókról a gyomorban, mély vonzalomról és sok romantikáról. A szerelmi kapcsolatoknak ezt a szép oldalát általában csak nagyon rövid ideig tapasztaljuk meg. A szerelemhez kapcsolódó pozitív érzések főleg a szerelem kezdeti fázisában vannak, és ez általában legfeljebb egy évig tart – sok esetben csak néhány hónapig. Ezt követően a szerelmi érzéseket felváltja az együttlét rutinja, ami idővel sok kapcsolatot próbára tesz, akár meg is fojthat. Az egykori szerelmesek ezután sokszor úgy élnek egymás mellett, mintha párhuzamos vasúti síneken lennének, anélkül, hogy valaha is átélnék azokat az érzéseket újra, amelyeket akkor éreztek, amikor szerelmesek voltak. A rajongás szakaszát leszámítva általában csak akkor érzünk szeretetet egy másik ember iránt, ha megadja nekünk, amit akarunk.

VAN VALAMI ÖNZŐ A SZERELEMBEN

Bármilyen keményen is hangzik: nem önmagáért szeretünk valakit, hanem azért, mert teljesít bizonyos szükségleteket és vágyakat. Mindig szem előtt kell tartanunk pszichénknek ezt a mechanizmusát. Mert ennek a következménye: ha partnerünk már nem teljesíti kívánságainkat, például az elismerés, a szex, a gyengédség, a megértés, a vonzalom stb. vágyát, akkor szerelmünk negatív érzésekké alakul át, mint például idegenkedés, csalódás, gyűlölet, közömbösség. Más szóval, szinte senki sem képes a feltétel nélküli szeretetre. Minden szerelmi kapcsolatban elvárunk valamit párunktól, feltételeket szabunk a vonzalomnak. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, az elvárásaink szerint, csalódottak leszünk, ha a másik nem azt adja (már) amit reméltünk tőle, akkor a vonzalmunk, a szeretetünk fokozatosan megszűnik, és egy ponton a szakításra gondolunk.

MINDEN SZERELMI KAPCSOLAT A MÁSIK SZÜKSÉGLETEINEK KIELÉGÍTÉSÉBŐL ÉL
Ez a partnerség reális modellje, amelynek semmi köze a romantikus szerelemhez vagy a rajongáshoz. De működik. Éppen ezért minden kapcsolatban a partnerünkkel szemben támasztott elvárásainkból kell kiindulnunk, és újra és újra ellenőriznünk kell azokat. Fordított esetben azt is mérlegelhetjük, hogy partnerünk mit vár el tőlünk és meg tudunk-e megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

AZ IGAZ SZERELEM AZ ADÁSRÓL SZÓL
Ha szeretetet akarunk kapni és átélni, akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mit vagyunk hajlandók adni. Ezt az egyszerű összefüggést már évezredekkel ezelőtt felismerték, és az ókor nagy filozófiai írásaiban rögzítették. Az igaz szerelem így működik:

• Az igaz szerelem inkább az adásra, mint az elvételre épül.
• Az igaz szerelem önzetlen.
• Az igaz szerelemben nem ez a kérdés: mit tehet értem a párom? Hanem: mit tehetek én a szeretett emberért?

Ez azt jelenti, hogy rendszeresen törekednünk kell arra, hogy gondoskodjunk partnerünkről és ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az igényeit. Tisztában kell lennünk saját igényeinkkel is. Egy partnerség sikeréhez elengedhetetlen, hogy mindketten egyet értsünk kölcsönös elvárásainkban és elképzeléseinkben. És természetesen készen kell állnunk partnerünk legfontosabb igényeinek kielégítésére. Ha szeretnéd a szerelmedet vagy a szeretetet szavakba önteni, de különleges módon, akkor nézz szét itt:
Ölelő plédek – Ölelőpléd  

MI KÖZE A SZERELEMNEK AZ ÖNSZERETETHEZ?

„A szerelem elsősorban önmagad iránti szeretet.” Deepak Chopra
Az idézet azt akarja kifejezni, hogy csak azt tudjuk adni, amink van. Ha nem érzünk szeretetet magunk iránt, akkor azt nem tudjuk továbbadni. Ha nem szereted magad, nem tudsz szeretetet adni sem. A szeretet olyan, mint a béke: Csak az tud békét teremteni, aki belül békés.

EGY SZERELMI KAPCSOLAT SORÁN VÁLTOZNAK AZ IGÉNYEK, ELVÁRÁSOK, ÉLETCÉLOK

Életünk állandó változásban van. Ebből adódóan természetesen folyamatosan változnak igényeink, elvárásaink, céljaink. Partnerünknek pedig támogatnia kell ezt a változást. Ha nem, akkor új koncepciót kell keresnünk a kapcsolatnak, amely mindkettőjük számára megelégedést hoz, különben egy bizonyos ponton elkerülhetetlen az elválás. Mit jelent ez egy partnerség szempontjából? Ez azt jelenti, hogy egy kapcsolat csak akkor működik, ha mindketten hajlandóak adni és kompromisszumot kötni. A jó szerelmi kapcsolat nem egyirányú utca.

ÍGY TARTHATOD ÉLETBEN A PÁROD IRÁNTI SZERETETET  

Mindannyian másként éljük meg a szeretetet, másképp értjük a szerelmet és más-más szituációban másképp érezzük a szeretetet. Ezért ki kell találnunk, hogyan fejezzük ki vonzalmunkat partnerünk iránt, hogy úgy érezze, szereted.

MIT TEHETSZ, HOGY ÉLETBEN TARTSD A SZERELEM LÁNGJÁT ÉS HOGYAN TUDOD ÚJRA FELLOBBANTANI?

• Lefekvés előtt emlékeztesd magad azokra a pozitív közös élményekre, amelyeket aznap a pároddal éltél át.

• A mindennapi életben kifejezetten azt a viselkedést és jellemzőket keresd, amelyek az elején olyan vonzóvá tették számodra a párodat. Emlékeztesd magad, hogy pontosan mit találtál olyan vonzónak benne.

• Nézz meg képeket abból az időből, amikor még repkedő pillangókat (izgalmat) éreztél a gyomrodban. Tedd vissza magad abba a helyzetbe, amelyben a képek készültek. Mit váltanak ki benned? Érzed már az akkori bizsergést magadban?

• Kérdezd meg magadtól, hogy pontosan mit köszönhetsz a párodnak. Milyen kihívásokban vagy válságokban támogatott téged különösen? Milyen problémákat sikerült együtt legyőzni? Milyen célokat értetek el együtt?

• Írj a párodnak egy szerelmes levelet, amelyben megköszönöd az együtt töltött időt. Ha azt szeretnéd, hogy leveled garantált siker legyen, válaszd az előre megírt szövegeket, amelyek az Ölelő plédeken vannak. Vagy írd át saját szavaiddal: Valentin napi ölelő pléd – Ölelőpléd

• Ha van valamilyen jellegzetes dallam, olyan dal, amikor először találkoztatok vagy együtt táncoltatok, hallgasd meg újra azt a dalt.

• Emlékeztesd magad, milyen bókokat adott neked a párod, milyen hangnemben és milyen tekintettel fejezte ki ezeket a bókokat.

• Milyen helyzetben voltak eddig a legmélyebb érzéseid a partnered iránt? Pontosan mi volt az, ami miatt ennyi szeretetet éreztél?

• Tanuld meg jobban elfogadni és szeretni magad. Csak azt adhatod, amid van. Ahogy Wayne Dyer mondta, kevesen tudják, hogy mások szeretetének képessége, önmagunk szeretete által válik lehetővé.

• A szeretetnek napi ápolásra van szüksége. Mit szólnál rendszeres kis szerelmi jelekhez? Egy mosoly, egy gyengéd érintés, egy csók, a szavak: szeretlek… Ezek az apró gesztusok felpezsdítik kapcsolatodat, felfrissítik a szerelmi érzéseket és ez által erősítik a párkapcsolatodat.
• Bánj minden nap a pároddal úgy, mint az első randin vagy az esküvő napján! Emlékszel, hogyan mutattad ki akkoriban, hogy szereted?

A SZERETET SOKFÉLEKÉPPEN KIFEJEZHETI MAGÁT

A szerelem az, amikor elfogadod a párodat olyannak, amilyen.
A szerelem az, amikor jól érzi valaki magát a másikkal, szinte feloldódik benne.
A szerelem az, amikor néha feladod saját kívánságaidat a partnered kedvéért.
A szerelem az, amikor együtt maradsz jó és rossz időkben – nem azért, mert kötelességednek érzed, hanem azért, mert szeretnéd.
A szerelem az, amikor jobban összpontosítasz a melletted lévő személy pozitív oldalaira, mint a negatív és nehéz oldalakra – például a kapcsolat elején.

Más szóval: a szerelem az, amit csinálsz belőle, fontos része a teljes életnek, mert:

A szeretet nélküli hit fanatikussá tesz.
A szeretet nélküli rend kicsinyessé tesz.
Az igazságosság szeretet nélkül megnehezít.
A szeretet nélküli élet megbetegít.  

Szeretettel: Zsuzsi
Segíthetek? Írj nekem: info@olelopled.hu               Ölelő plédek – Ölelőpléd        

„A szerelem elsősorban önmagad iránti szeretet.”

Deepak Chopra