Barion Pixel

Magyar vállalkozás vagyunk

Magyar vállalkozás vagyunk

MIÉRT GYÓGYÍTÓ AZ ÖLELÉS? – Olelopled.hu segíts    

Sok embernek gondja van az öleléssel és a szeretet kifejezésével. Az ölelés pozitív hatással van ránk, megnyugvást ad és helyettesítheti a szavakat. Recept.

Ha megölelünk valakit, nem kellenek szavak, mégis ki tudjuk fejezni szeretetünket, örömünket, vagy együttérzésünket, támogatásunkat. Ha pedig valaki elutasítja a testét, mert úgy gondolja, hogy nem vonzó, akkor nehezen engedi meg, hogy megérintsék.

Amikor az Ölelő Pléd ötlete és neve megszületett, ez volt az alapgondolat, ami a fejemben megfordult:

“Az Ölelő plédek kedves szavai, kívánságai szó szerint átölelik a testet, lelket és így hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.”

Ez pedig valóban így van. A mai felgyorsult világunkban nagyon sok embernek van gondja az öleléssel és a szeretet kifejezésével. Sokszor családon belül sem tudják kimondani, megfogalmazni egymás felé az érzéseiket, nem is beszélve az elmulasztott ölelésekről, érzelmi támogatásról. Ezért alkottam meg az Ölelő Plédeket.

 Ölelő plédek – Ölelőpléd

HÁNY ÖLELÉS JAVASOLT NAPI SZINTEN?

Az embereknek szükségük van az ölelésre, méghozzá napi szinten, ahhoz hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradjanak. Érzik is, hogy jót tesz nekik egy kedves ölelés, javasolt akár 4-8 alkalommal naponta. De vajon miért érezzük kellemesnek és pozitívnak az ölelés hatását?

Gondolj csak bele, egész csecsemőkorunkat a szüleink óvó karjában töltjük, amíg meg nem tanulunk járni és önállósodunk. De még kisgyerekkorban is egészen tinédzserkorunkig szükségünk van a szülői ölelésre, mert így érezhetjük magunkat a legnagyobb biztonságban. Aztán egy kicsit ciki lesz a családi ölelés, viszont helyette bejön a képbe a baráti ölelés, majd a szerelem. Az ölelés pozitív hatásával sokan foglalkoztak már, a tudomány is elismeri. Azokban, akik szeretnek ölelkezni, ez a kedves gesztus felerősítheti a közelség, a kötődés és a megnyugvás érzését, csökkentheti a stresszt, annál is inkább, mivel oxitocin hormon szabadul fel közben. Ez a hormon fájdalomcsillapító hatású, és arról is ismert, hogy orgazmus során is termelődik. Az oxitocin boldoggá tesz és támogatja az immunrendszerünk működését, csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben.

AZ ÖLELÉS NÖVELI A BOLDOGSÁGÉRZETET

Az ölelésnek valóban gyógyító ereje van. Nemcsak a negatív érzéseket enyhíti, hanem pozitív és szeretetteljes élményeket generál. Az ölelés, a szeretet és az egymáshoz való kötődés érzését hordozza magában, és mint ilyen, növelheti a jóllétet, boldogság érzetét. Minden egyes ölelés hozzájárul ahhoz, hogy még jobban szeressük magunkat, emlékeztetve minket arra, ahogy a szüleink szerettek.

Szeretetünket írásban is ki lehet fejezni egymás felé. Gondoljunk például az anya-lánya kapcsolatokra, mennyire meghatározóak és sokfélék lehetnek. Sok jól működő, harmonikus anya-lánya kapcsolat van, és vannak sajnos olyan kapcsolatok is, ahol sértődés, csalódottság, elvárás, elhallgatott gondolat, ki nem mondott szeretet van. A legjobb, ha időben dolgozunk már rajta tudatosan. Mi egy kedves Ölelő Pléddel tudjuk támogatni ezt a folyamatot. Abban vagyunk különlegesek, hogy szívhez szóló magyar szövegeket írunk és nyomtatunk a plédekre, – lehet egyedi saját gondolat és elképzelés is – amelyek olyanok, mint egy óriási puha levél. Ha nem tudod kifejezni lányodnak a szíved mélyén rejlő pozitív gondolatokat és nem az ölelés az erősséged, ezekkel a szívmelengető üzenetekkel biztosan közelebb kerültök egymáshoz. Mindeközben egy meleg, puha plédet ölelhet magához lányod. A takaró lányomnak magyar felirattal csak az Ölelő Pléd-nél elérhető.  Anya-lánya ölelő pléd – Ölelőpléd

FÉLELEM AZ ÉRINTÉSTŐL

Mindannyian testi közelségre vágyunk. Sokan azonban félnek az érintéstől. Mi lehet az érintéstől és az öleléstől való félelem mögött?

A legtöbb ember szereti, ha megérintik, és fizikailag közel érezheti magát számára szimpatikus emberekhez. Mivel azonban egyre többen lesznek szinglik, és nő az emberek magányossága, sokak számára hiányzik az ismerős emberekkel való találkozás, így a testi kontaktus is. Vannak olyanok is, akik egyrészt vágynak a testi közelségre, ugyanakkor nagyon félnek is tőle. Ha megérintik őket, fenyegetve és sarokba szorítva érzik magukat. Egyeseknél a félelem csak az ellenkező nem általi érintésére vonatkozik, mások számára az összes emberre.

Átvitt értelemben az érintéstől való félelem azt jelenti, hogy félsz valami ismeretlentől, mert úgy gondolod, hogy nem vagy alkalmas a feladatra. Biztos ismerős helyzet az sokaknak, hogy az idősebbek gyakran félnek a technikai újításoktól, az azokkal való érintkezéstől is.

AZ ÉRINTÉSTŐL ÉS ÖLELÉSTŐL VALÓ FÉLELEM OKAI

Az érintéstől való félelemnek többféle oka lehet. Fontos szerepet játszik az, hogy édesanyánk vagy más közeli gondozónk hogyan bánt velünk. Megsimogatott és megölelt minket? Meg tudta mutatni nekünk a szeretetét a testi közelségen keresztül, vagy fizikailag távolabb húzódott tőlünk és hidegebb volt? Nehezen vigasztalt meg minket azzal, hogy átölel, vagy nehezen tudott megölelni minket? Ha nem volt lehetőségünk megtanulni bízni, mert nem támaszkodhattunk a szüleinkre, akkor felnőttként nehezen engedjük el magunkat.

Sajnos létezik egy másik ok is: az erőszak és a szexuális visszaélés gyakori és érthető oka az érintéstől való félelemnek. Azok, akik ilyenen átmennek, gyűlölhetik a testüket és bizalmatlanok lesznek másokkal, ezért nem akarnak senkit sem túl közel engedni magukhoz.

Természetesen az önbecsülésünk is kihat az érintéstől való félelmünkre. Ha a szüleink gyerekkorunkban elutasítottak, állandóan kritizáltak vagy csúfoltak, akkor nem tanulhatjuk meg, hogy mi is és a testünk is szerethető. Megtanultuk elutasítani a testünket. És ha valaki elutasítja a testét, mert úgy gondolja, hogy nem vonzó, akkor nehezen engedi meg, hogy megérintsék.

AZ ÉRINTÉSTŐL ÉS A FIZIKAI KÖZELSÉGTŐL VALÓ FÉLELEM TERÁPIA 

Ha érintésre és fizikai közelségre vágysz, de nem engeded meg, kérj segítséget egy mentális egészségügyi szakembertől. Általában a félelem nem múlik el magától. A terápia során lépésről lépésre megtanulhatod, hogyan szokd meg az érintést, és engedd meg az esetleges kellemetlen érzések ellenére. A kellemes érzés idővel egyre gyakoribbá válik. Az érintéstől való félelem leküzdését önmagaddal kell kezdened. Csak ha jól érzed magad a bőrödben szó szerint, akkor engedhetsz magad köré másokat.

Annak érdekében, hogy visszanyerd ezt a csodás érzést, fontos, hogy figyelmed teljes mértékben az érintés érzésére összpontosítsd. Például, szeretettel kend be magad egy finom krémmel, masszírozd magad, érezd a fürdővíz melegét – ezek apró lépések lehetnek a tapintóérzék fejlesztésében.

Ugyanakkor szükség van egy pozitív hozzáállásra önmagadhoz: szerethető vagyok, és jól érzem magam a testemben.

Az érintéstől való félelem csökkentése érdekében segíthet, ha egy masszázsterapeuta alkalmanként láb-, arc- vagy testmasszázst végez. A Shiatsu kezelés is nagyon hasznos lehet.

Ha érintésre vágysz, de nem állsz készen az emberi érintésre, ölelésre, egy kis háziállat, kutya vagy macska is kielégítheti ezt az igényt. Akár menj el egy állatmenhelyre, és ajánld fel a rendszeres kutyasétáltatást.

Az ölelés megtanít adni és kapni is. Az öleléssel érezheted, ahogy a szeretet mindkét irányba áramlik. Ahhoz is, aki adja és ahhoz is, aki kapja. Ha óvatosan kezdenél bele az ölelésbe javaslunk neked egy ölelő párnát: Ölelő párnák – Ölelőpléd

Szeretettel: Zsuzsi

Segíthetek? Írj nekem: info@olelopled.hu

Ölelő plédek – Ölelőpléd

Az űrlap teteje